CNC Router Step Motoru Nedir?
CNC Router Step Motoru Nedir?

CNC Router Step Motoru Nedir?

 28.08.2019

CNC kelimesinin açılımı “Computer Numerical Control” dır. Kelimenin Türkçe karşılığı ise “bilgisayar kontrollü sistem” olarak açıklanabilir. CNC router; X,Y,Z,A,B,C eksenlerinde, bilgisayar yazılımları sayesinde hareket eden sistemlere verilen addır. CAD programlar ile tasarlanan vektörler CAM programları sayesinde “G-COD” diline çevrilir ve ona göre motorlara komutlar verilir.

  

CNC Router Step Motoru Nedir?

CNC kelimesinin açılımı “Computer Numerical Control” dır. Kelimenin Türkçe karşılığı ise “bilgisayar kontrollü sistem” olarak açıklanabilir. CNC router; X,Y,Z,A,B,C eksenlerinde, bilgisayar yazılımları sayesinde hareket eden sistemlere verilen addır. CAD programlar ile tasarlanan vektörler CAM programları sayesinde “G-COD” diline çevrilir ve ona göre motorlara komutlar verilir. Yine CNC router modellerinde farklı motorlar kullanılabilmektedir. Bu motorlardan birisi de step motor olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, step motor nedir? Step motor çeşitleri nelerdir?

CNC Router Step Motoru ve Çeşitleri

CNC router modellerinde kullanılan motorlardan birisi olan step motor; elektrik enerjisini dönme hareketi sayesinde fiziksel enerjiye dönüştüren ve açısal konumu adımlar ile değiştirebilen aletlere verilen addır. Kendi aralarında çeşitlere ayrılan step motorlar, farklı amaçlara hizmet edebilmektedir. Bu doğrultuda büyük ya da küçük çaplı projeler için step motor tercih edilerek yüksek verim elde edilebilir. Fırçasız motor olarak da adlandırılan bu motorlar ile servo motorlar arasındaki temel fark ise, kontrol mekanizmalarının farklı olmasıdır.

CNC routerlar için tercih edilebilecek step motorlar, iç yapılarına göre çeşitlenmektedir. Bu anlamda step motor çeşitlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

  •        Bipolar step motorlar,
  •        Unipolar step motorlar,
  •        İki fazlı step motorlar,
  •        İki fazlı step motorlar,
  •        Sabit mıknatıslı step motorlar,
  •        Tek parçalı ve çok parçalı motorlar,
  •        Değişken relüktanslı step motorlar,
  •        Hibrit step motorlar,
  •        Hidrolik step motorlar
  •        Lineer step motorlar,

Step motor çeşitleri kısaca yukarıda bahsedildiği gibidir. Ancak bu CNC router motorları ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta da nasıl çalıştıklarıdır.

Step Motorlar Nasıl Çalışır?

Step motorlar, adından da anlaşılacağı üzere adım haline hareket eden motorlardır. Geri besleme sensörleri bulunmayan bu motorlarda hassasiyet gerektiren çalışmalar rahatlıkla yürütülebilir. Yine step motorların atacağı adım açısal değerler üzerinden belirlenir ve adım sayısının 360° ile bölünmesi sonucunda kaç adım atacağı belirlenebilir. Elektronik anahtarlar yardımı ile bobinlere enerji transfer edilir ve sonrasında “rotor” olarak adlandırılan bölüm bobinin karşısında durur. Motorun ne kadar hareket ettirileceğine bağlı olarak bobinlere pals sinyalleri gönderilir.

Sonuç olarak, özellikle pozisyon kontrolünün sağlanması gereken ilerde step motorlar tercih edilmektedir. Bu doğrultuda motoru çalıştırırken ihtiyacınıza uygun şekilde ayarlamanız, motoru kullanma sürecinde büyük önem taşımaktadır.

Yorumlarınız ve sorularınız bizim için kıymetlidir

Hangi Para Birimi İle Görmek İstersiniz
TL Türk lirası